Je erfenis naar je ex? Dat is toch het laatste dat je wilt?

Als je geen testament maakt, kan een ex-partner je erfenis krijgen. Het kan gaan om je eigen ex, maar ook om de ex van één van je kinderen. Met een testament kun je dit gelukkig anders regelen.

Als je zelf gescheiden bent

Als je geen testament hebt gemaakt, dan erft je partner niet meer van jou nadat je gescheiden bent. Dat staat zo in de wet.
Als je een minderjarig kind hebt, wil je misschien toch iets regelen in een testament. Stel je voor dat je een ongeluk krijgt met je kind. En jij overlijdt eerder dan je kind. Je kind is dan je erfgenaam. En omdat je ex de erfgenaam van je kind is, krijgt hij of zij zo via je kind je hele erfenis. Je kunt dit anders regelen in je testament.

Als je kinderen scheiden

Je kinderen kunnen met hun partner afspreken dat zij alles met elkaar delen. Stel dat je kind van je heeft geërfd en vervolgens gaat scheiden. Als je kind heeft afgesproken alles te delen, hoort je erfenis daar ook bij. Die moet dan met de ex-partner worden gedeeld. Dat kun je voorkomen door een zogenaamde ‘uitsluitingsclausule’ op te nemen in je testament. Met een uitsluitingsclausule zorg je ervoor dat jouw erfenis altijd bij je eigen kind blijft en niet gedeeld hoeft te worden met de partner.

Met je testament regel je je erfenis hoe jij het wilt. Je Netwerknotaris denkt met je mee. Ook over zaken die minder vaak voorkomen, maar die misschien erg belangrijk voor je zijn. 

Je erfenis naar je ex? Dat is toch het laatste dat je wilt?

verder in het nieuws

In de Margriet: Wat als iemand je hulpbehoevende moeder wil helpen, maar je dit niet vertrouwt?
4 april 2024nieuws

In de Margriet: Wat als iemand je hulpbehoevende moeder wil helpen, maar je dit niet vertrouwt?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers. In de Margriet van 3 april vraag iemand:...

lees verder >
Levenstestament niet alleen voor oude mensen
2 april 2024nieuws

Levenstestament niet alleen voor oude mensen

Een levenstestament is niet alleen voor senioren. Zo blijkt uit onderzoek van Netwerk Notarissen onder 600 personen. Iets meer dan 40% van de ondervraagden met een levenstestament vindt het vanzelfsprekend...

lees verder >
Video:  er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt
11 maart 2024nieuws

Video: er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt

De dochter van Yvon K., de verdachte in de gifmoord, verwachtte een miljoenenerfenis. Maar daar hoeft ze voorlopig niet op te rekenen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het namelijk  om...

lees verder >
direct notariële hulp