Big fat wedding of Las-Vegas-style? Wat je ook doet. Dit moet je regelen.

Jullie gaan trouwen, gefeliciteerd! Maar of je nu een grote of een kleine bruiloft plant, er is een aantal zaken waar je niet onderuit komt. Hier lees je er alles over.


1. In welke gemeente gaan we trouwen?

Je moet eerst samen beslissen in welke gemeente jullie willen trouwen. Vervolgens neem je contact op met die gemeente om een trouwdatum en de tijd af te spreken. De gemeente kan jullie informeren op welke locaties je elkaar het jawoord kunt geven. Je reserveert dan een trouwdatum, een tijd en trouwlocatie.  


2. Voorgenomen huwelijk melden

Uiterlijk twee weken vóór jullie trouwdatum moet je bij de gemeente melding maken van jullie voorgenomen huwelijk. Je hoeft hiervoor niet per se naar het gemeentehuis, dit kan je ook doen op de website van de gemeente waar jullie gaan trouwen. Bij de melding heb je verschillende documenten en gegevens nodig (onder meer van getuigen). Je gemeente kan je hier meer informatie over geven. 


3. Op de trouwdag

Op de trouwdag zelf zeg je ten overstaan van de ambtenaar van de burgerlijke stand ‘ja’. Als je nog steeds wilt trouwen tenminste. Daarna ondertekenen jullie als kersverse echtgenoten de huwelijksakte.  


Als je vóór jullie trouwdag niet bij een notaris bent geweest om huwelijkse voorwaarden te maken, ben je daarmee in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd. In de beperkte gemeenschap van goederen vallen alleen de bezittingen en schulden die jullie samen opbouwen na de trouwdag. Alle bezittingen en schulden die jullie vóór het huwelijk zelf hadden, blijven privé.


4. Gaan we alles samen delen?

Je kunt er ook voor kiezen te trouwen in algehele gemeenschap van goederen. Dan worden ook alle bezittingen en schulden die jullie vóór het huwelijk hadden van jullie samen. Om te trouwen in algehele gemeenschap van goederen, moet je huwelijkse voorwaarden opstellen bij de notaris. 


We adviseren je om uiterlijk twee maanden vóór de huwelijksdatum naar een Netwerknotaris te gaan voor een consult. Zo weet je zeker of huwelijkse voorwaarden of toch de beperkte gemeenschap van goederen het best bij jullie past.


5. Tot de dood ons scheidt?

Door met elkaar te trouwen erft je partner voortaan automatisch van je. Tenminste, als je niet al een testament hebt waarin iemand anders als erfgenaam staat. Er zijn aanstaande echtgenoten die, als ze trouwen, een testament maken om te regelen wie er erft als beide partners, bijvoorbeeld bij een ongeluk, om het leven komen. Ook wordt vaak in het testament vastgelegd wie erft als een van jullie is overleden. Als je niks regelt, kan de familie van de achtergebleven partner namelijk je spaargeld, maar ook andere bezittingen (én je schulden) erven. Een testament hoef je niet per se voor je trouwdag bij je notaris te maken, maar het is wel slim om dit direct te regelen en het niet op de lange baan te schuiven.  


Checklist

- gemeente uitzoeken

- contact opnemen met gemeente om trouwdatum en -locatie te reserveren

- voorgenomen huwelijk melden (uiterlijk 2 weken vóór de huwelijksdatum)

- nadenken over huwelijkse voorwaarden (begin hier op tijd mee)

- op tijd naar de notaris voor de huwelijkse voorwaarden (advies: uiterlijk twee maanden vóór de huwelijksdatum)

- nadenken of je een testament wilt maken (hoeft niet per se vóór de huwelijksdatum, maar is wel handig, anders vergeet je het misschien).

Big fat wedding of Las-Vegas-style? Wat je ook doet. Dit moet je regelen.

verder in het nieuws

Video:  er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt
11 maart 2024nieuws

Video: er zijn meer criminele erfenissen dan je denkt

De dochter van Yvon K., de verdachte in de gifmoord, verwachtte een miljoenenerfenis. Maar daar hoeft ze voorlopig niet op te rekenen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het namelijk  om...

lees verder >
In de Margriet: Mag mijn partner voor mij beslissingen nemen als ik wilsonbekwaam ben?
1 december 2023nieuws

In de Margriet: Mag mijn partner voor mij beslissingen nemen als ik wilsonbekwaam ben?

Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen beantwoordt in het tijdschrift Margriet als een deskundige van het financieel panel vragen van lezers.  Deze week gaat de vraag over wilsonbekwaamheid. Als...

lees verder >
Video:  digitale nalatenschap in tv programma Radar
14 november 2023nieuws

Video: digitale nalatenschap in tv programma Radar

TV programma Radar zocht in de uitzending van 13 november uit hoe het zit met je digitale erfenis. Uit een enquête van Radar blijkt namelijk dat veel mensen  (64%) weleens...

lees verder >
direct notariële hulp