Eigenwoningschenking, waar wordt die voor gebruikt? #maandvanhetgeven

Eigenwoningschenking, waar wordt die voor gebruikt? #maandvanhetgeven

Eigenwoningschenking, waar wordt die voor gebruikt? #maandvanhetgeven

Afgelopen week kwam de Algemene Rekenkamer met een rapport over de vrijstelling van de eigenwoningschenking. Die vrijstelling houdt kort gezegd in dat je belastingvrij maximaal 100.000 euro aan een ander mag schenken die het bedrag in een eigen woning moet steken. De meeste mensen gebruiken de schenking om de hypotheek mee af te lossen.  

Woningmarkt 

De Rekenkamer deed onderzoek naar de eigenwoningschenking in de periode najaar 2013 tot en met eind 2014. De vrijstelling was toen een tijdelijke maatregel om de woningmarkt uit het slop te trekken maar werd op 1 januari 2017 weer ingevoerd. De eigenwoningschenking mag onder meer gebruikt worden om een huis te kopen, een verbouwing te financieren of af te lossen op de hypotheek. Voor het laatste doel werd de eigenwoningschenking volgens de Rekenkamer het vaakst ingezet: ongeveer 74% gebruikte het geschonken geld om de hypotheek te laten slinken.

Nieuwe spelregels 

Vanaf 1 januari 2017 kan er iedere Nederlander belastingvrij 100.000 euro aan een ander schenken voor de eigen woning. Ten opzichte van de eerdere periode waarin dit mogelijk was, zijn de spelregels veranderd. Zo moet de ontvanger van de schenking in de leeftijdscategorie tussen de 18 en 40 jaar zitten (of een partner hebben in die leeftijdscategorie). Als het om ouders en kinderen gaat dan zijn er beperkingen als er al eerder een groot bedrag is geschonken. Omdat dit knap lastig in elkaar zit, is het goed bij ons eerst na te vragen of de schenking zonder schenkbelasting kan worden gedaan.

Schenken voor de eigen woning?

Eerst even langs de Netwerknotaris om niet in de fiscale valkuilen te trappen.

direct notariƫle hulp